NVM no-risk clausule: handige hulp

Stel, je raakt verliefd op een ander huis en wil dit meteen kopen. Kan gebeuren, maar dan moet je nog wel even eerst je eigen huis zien te verkopen. Anders zijn dubbele lasten je deel. Mogelijk dat de NVM no-risk clausule uitkomst brengt.

Kosteloos

De NVM no-risk clausule kan, met instemming van alle partijen, in principe in elk koopcontract worden opgenomen. De clausule regelt dat als de koper zijn eigen huis niet binnen een vooraf bepaalde termijn, of tegen een bepaalde koopsom verkoopt, deze de voorgenomen koop van het nieuwe huis kan ontbinden. Kosteloos.

Iets langer

Het lijkt alsof de verkoper hierbij de benadeelde partij is, maar dat is niet per se het geval. De verkoper is immers vanaf het moment van tekenen vrij zeker dat zijn huis is verkocht, ook al duurt de daadwerkelijke overdracht iets langer. Daarnaast kan in hetzelfde koopcontract worden bedongen dat de verkoper gewoon door kan gaan met de verkoop van zijn woning, op zoek naar een andere koper.

48 uur

Mocht die andere koper zich melden, dan krijgen de no-risk-kopers 48 uur bedenktijd om te beslissen of ze op dat moment de koopknoop doorhakken. Doen ze dit, dan betekent dat dubbele lasten, maar ook dat ze hun droomhuis in bezit hebben. In de tussenliggende periode hebben de no-riskers bovendien vaak al een indruk gekregen van de verkoopmogelijkheden van hun huis. Dit kan de beslissing vereenvoudigen.

Kooprecht

Let wel op de afgesproken termijnen van de no-risk clausule. Ben je namelijk te laat met het ontbinden van het koopcontract, dan moet je het huis op dat moment kopen. Reageer je daarentegen niet op tijd op de mededeling van de verkoper dat er een andere koper in het spel is, dan verspeel je je eerste kooprecht.

Wij helpen

Is dit een bekende situatie? Klop dan gerust bij ons aan voor alle informatie en details.