Skip to content

Te Koop: woonhuis Dorpsstraat 5 2445 AJ Aarlanderveen

Beschikbaar

Bezichtiging plannen

€ 875.000,- k.k.

  1. Home>
  2. Woningen>
  3. Koop Aarlanderveen Dorpsstraat 5

Aarlanderveen, Dorpsstraat 5

Statig Buiten

“Statig Buiten”, zo kunnen wij deze van oorsprong 17e eeuwse woonboerderij het beste noemen. Boordevol karakter en met de naastgelegen voormalige timmerwerkplaats en de diepe achterliggende tuin een echt buiten. De oorspronkelijke boerderij is in de loop van de tijd een aantal keer verbouwd. Toch is een aantal authentieke 17e eeuwse details bewaard gebleven. De eerste beschrijvingen dateren uit 1811.
Dit “Statig Buiten” ligt aan de Dorpsstraat in Aarlanderveen. Een dorp dat bekend is om zijn Molenviergang, de schaatstoertocht ‘Molenviergangtocht’ (een van de eerste tochten die bij sterk ijs in Zuid-Holland gereden kan worden), het landelijk gevoel, het gemoedelijke karakter en de uitgestrekte polders. Bijzonder dat zo’n rustige en idyllische plek zo centraal ten opzichte van de grote steden in de Randstad gelegen is.
De 5e molen, de Morgenster, ligt op zichtafstand van deze woning en bevestigt het landelijke gevoel, alsof de tijd heeft stil gestaan.

Voordat je de sfeer hier zelf komt proeven alvast een voorproefje.

Het huis zelf is door de huidige eigenaar, architect Marco Bruijnes, in 2015 gerestaureerd en ligt op een perceel van ca.1075 m2. Dit perceel is via een brug bereikbaar waardoor de auto’s op het voorerf geparkeerd kunnen worden. De nog aanwezige hoofdentree wordt eigenlijk niet meer gebruikt en is vervangen door een net zo karakteristieke zij entree. De hal met zijn eeuwenoude Hollandse kwadrant tegels en de wit gestuukte muren valt direct op. Rond de hal zijn de meterkast, de garderobe, de ruimte met de c.v.ketel en de zonneboiler gesitueerd. Vanuit de hal is enerzijds de doorgang naar de tuinkamer en anderzijds de doorgang naar de keuken en de living.

Tuinkamer
Een van de favoriete plekken in de woning (in de zomer vaak de woonkamer). Het fraaie, hoge balkenplafond, de eiken vloer en de openslaande deuren richting de tuin geven deze kamer een bijzonder karakter. Royaal van afmeting (6.54 x 4.39 meter) en op dit moment in gebruik als werk- en muziekkamer.

Keuken – Bijkeuken
De sfeervolle keuken met een afmeting van 3.58 x 3.01 gaat schuil achter de trap richting de slaapverdieping. In de bijkeuken (3.11 x 2.50) zijn onder meer de wasmachine-aansluiting en de droger ondergebracht. Ter inspiratie (zie ook de toegevoegde afbeeldingen) is er een optie uitgewerkt die duidelijk maakt dat je de keuken en bijkeuken kunt uitbouwen en bij elkaar kan trekken. Er ontstaat dan een eetkeuken aan de waterkant met uitzicht op de tuin. Niet noodzakelijk natuurlijk, maar wel heel mooi … Deze verbouwing kan vergunningvrij worden gerealiseerd.

Woonkamer – Opkamer
Aan de voorzijde van het huis bevinden zich de woonkamer (5.10 x 7.51) met de open haard en de voormalige opkamer (3.78 x 4.03). De ruimte nodigt uit om steeds weer een andere inrichting te creëren.

Verdieping
Onder de kap rond de overloop een viertal slaapkamers en uiteraard de badkamer en een ruime praktische inloopkast.
De slaapkamers hebben de houten spanten met soms nog de oorspronkelijke 17e eeuwse korbelen in het zicht. Dat versterkt het klassieke gevoel van deze woning, niks recht toe recht aan. De hoofdslaapkamer aan de tuinkant kunnen we nog even uitlichten, een plaatje en extra ruim van afmeting. Tenslotte de badkamer. Ook deze kent een speelse indeling, beschikt over alles wat in een badkamer aanwezig moet zijn zoals bad, separate douche, toilet, dubbele wastafel. Oké, is qua tegelwerk en sanitair gedateerd maar heeft wel potentie.

Installaties
De woning is door de jaren heen, zoals eerder genoemd, flink gerestaureerd en beschikt over een c.v.combi ketel, een zonneboiler en op de begane grond vloerverwarming.

Voormalige timmerwerkplaats
Naast het huis staat de voormalige timmerwerkplaats. Een in hout opgetrokken ruimte met zware gebinten. Deze ruimte heeft 150 jaar geleden in Amsterdam ooit dienst gedaan als stokvisdrogerij en kan nu voor tal van doeleinden worden aangewend.

De ruimte kent een basisafmeting van ca. 14.17 x 6.71 meter, heeft wel onderhoud nodig maar dat is mooi te combineren met het toekomstig gebruik. Door de zware gebinten is er in deze werkplaats ook een goede verdieping te realiseren. Dankzij de 84,9 m2 op de begane grond en de 67,9 m2 op de verdieping kun je kan er met gemak een aantal functies aan geven. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld het stallen van een oldtimer, het maken van een werkplaats of hobbyruimte, een speelplek voor de kinderen, een atelier of een woonruimte in het kader van mantelzorg.

Tuin
Los van de voortuin met een blik op polder en molen de Morgenster ligt er achter de woning nog een diepe tuin. Lommerrijk, omringd door sloten en met diverse zitjes, genieten dus.

Algemene kenmerken;
– Perceel grootte 1075 m2
– Gebruiksoppervlakte van de woning 204 m2
– Externe bergruimte 152,8 m2
– Inhoud woning 700 m3
– Inhoud van de voormalige timmerwerkplaats 522 m3
– Indicatie oorspronkelijk bouwjaar rond 1800
– Gerestaureerd in 2015

  • 204 m2
  • 1.075 m2
  • 4

Kenmerken Dorpsstraat 5

Overdracht

Koopprijs€ 875.000,- k.k.
Aanvaardingin overleg

Oppervlaktes en inhoud

Perceel oppervlakte1.075 m2
Gebruiksoppervlakte woonfunctie204 m2
Inhoud700 m3

Bouw

Soortwoonboerderij
Bouwvormbestaande bouw
Bouwjaar1800
Dak typesamengesteld dak
Isolatievormenvloerisolatie, gedeeltelijk dubbel glas

Indeling

Aantal verdiepingen2
Aantal kamers7
Aantal slaapkamers4

Kenmerken door vrienden toegevoegd

Zelf toevoegen

Ken jij dit huis of deze buurt? Voeg dan in een paar stapen jou eigen ervaring toe.

Foto's en video's door vrienden toegevoegd

Zelf toevoegen

Ken jij dit huis of deze buurt? Voeg dan in een paar stapen jou eigen ervaring toe.

Maandlasten

Ligging Dorpsstraat 5

Marktcijfers van Alphen aan den Rijn

Gemiddelde verkoopprijs in Alphen aan den Rijn

Landelijk gemiddelde: € 266.598,-

Gemiddelde vraagprijs in Alphen aan den Rijn

Landelijk gemiddelde: € 288.096,-

Gemiddelde verkooptijd in Alphen aan den Rijn

Landelijk gemiddelde: 28

Gemiddeld aangeboden in Alphen aan den Rijn

Landelijk gemiddelde: 7228

Gemiddeld aantal verkocht in Alphen aan den Rijn

Landelijk gemiddelde: 9419

Gemiddelde prijs/m2 in Alphen aan den Rijn

Landelijk gemiddelde: 2.365

Vergelijkbaar woningaanbod